dimecres, 23 de setembre del 2015

Revolució a l'aula de música!!! Com et pot ajudar l'ordinador portàtil a fer molt més útil i divertida la classe?




Segons un estudi que la California Music Studios ha fet al seu professorat, la tecnologia està canviant la manera de fer les classes:

Un 59% dels professors utilitzen la pissarra digital, un 35% ensenya amb tablets i un 11% fa servir les taules interactives.


 una manera interessant d'interpretar Bach, oi?


Jo he volgut anar encara més lluny i, com ja us vaig explicar, he creat l'Orquestra d'Ordinadors Portàtils, paral·lelament amb el projecte Fem Soroll. Com ja sabreu, vam culminar el curs amb la gravació en ESTRICTE DIRECTE del Popurri de Bandes Sonores de pel·licules d'acció.


Va ser una experiència tan enriquidora per mi (i sobretot pels alumnes), que durant l'estiu he aprofitat per preparar nou material per aquest curs i investigar sobre la història de les Laptop Orchestra que existeixen. 

I sorpresa.... NO HE TROBAT CAP ORQUESTRA D'ORDINADORS AL MÓN DEDICADA A L'EDUCACIÓ!!!!

Us ho podeu creure?




Així doncs, he decidit crear, aquest curs 2015-16, la CELOrk (Catalunya Educational Laptop Orchestra), o sigui la Orquestra Educativa de Portàtils de Catalunya.






Els objectius de la CELOrk són 100% educatius, ja que  he comprovat que és una eina fantàstica per treballar la immensa majoria de competències del nou decret d'Educació des d'una vessant pràctica de la música.

També m'encanta poder demostrar als alumnes que, gràcies a les noves tecnologies, tothom pot gaudir interpretant música!!!!






A continuació una breu història de les Laptop Orchestra:


LAPTOP ORCHESTRA: és la primera Orquestra de Portàtils del món. Va ser creada l'any 2002 a Tokio per Philippe Chatelain i funcionen amb músics convidats, que amb els seus instruments proporcionen el so que després l'orquestra de portàtils anirà processant i modificant a temps real. A partir del 2006 incorporen una red de video que produeix efectes visuals en directe a partir del so que surt dels portàtils.
Aquest és el seu enllaç:   http://laptoporchestra.net  



PLOrk, THE PRINCETON LAPTOP ORCHESTRA: Va ser fundada al 2005 per Dan Trueman i Perry Cook, i és un referent, ja que pretén imitar el model de l'orquestra tradicional però reinventada pel segle XXI. Cada portàtil està connectat a un altaveu hemisfèric que imita la forma en que els instruments  tradicionals de l'orquestra emeten el so.
Aquest és el seu enllaç: http://plork.princeton.edu/index.php


SLOrk, LAPTOP ORCHESTRA STANFORD: Va ser creada l'any 2008 pel director Ge Wang i els estudiants i professors de la Universitat d'Stanford per la Investigació Informàtica de Música i Acústica. Utilitzen més de 20 ordinadors portàtils i podríem dir que és el germà de la costa oest de la PLOrk.
El seu enllaç és:   http://slork.stanford.edu


BLO, BARCELONA LAPTOP ORCHESTRA: Va fer l'estrena el juny de 2008 i actualment està coordinada per Josep Maria Comajuncosas. Sorgeix del Departament de Sonologia de l'ESMUC i els investigadors de la MTG (Grup de Tecnologia Digital de la Universitat Pompeu Fabra). Segons la seva pròpia definició: "La Barcelona laptop orchestra pretén esdevenir un punt de trobada per a investigadors sonors, luthiers digitals, intèrprets i compositors, tot focalitzant-se en el desenvolupament de noves interfícies de control musical i nous paradigmes per a la interpretació en xarxa, amb els portàtils assumint un rol central, però no exclusiu".
És un orgull saber que no paren!!! Han estat al Sónar, al Mobile World Center, a l'Auditori, etc...
El seu Blog:   http://blo.cat



ODEUS, ORQUESTA DIGITAL EXPERIMENTAL DE LA UNIVERSIDAD DE SEVILLA: Va ser fundada al 2012 per Francisco Javier Torres Simón. Està clarament inspirada en les orquestres de portàtils de Princeton i Stanford.
Aquí els podeu veure al festival Ubicua12:  https://vimeo.com/42894735


OSO, ORQUESTA SINFÓNICA DE ORDENADORES: Nascuda a Cuenca l'any 2012 per la iniciativa dels artistes Julio Sanz i Sylvia Molina, amb l'idea de "crear comunidades líquidas en las que la participación en ellas se disperse como el agua, de forma aleatoria y por todos los rincones posibles". Amb aquesta idea han fet 3 concerts on han combinat instruments musicals convencionals, apps informàtiques i instruments electrònics construïts pels mateixos músics i també col·laboracions a distancia a través d'internet.




LOrk, ORQUESTA DE PORTÁTILES DE GIJÓN: Surt de "la Escuela Politécnica de Ingeniería de Gijón". Es defineixen com "una orquesta de portátiles, un grupo de personas con ganas de experimentar y divertirse que se juntan periodicamente para crear, ensayar e interpretar composiciones sonoras empleando como instrumentos sus ordenadores portátiles u otro dispositivos móviles, como teléfonos o tabletas". Encara no està en marxa però s'estan preparant per poder començar l'activitat ara a l'Octubre.
l'enllaç per si algú està interessat a formar-ne part:    http://lork.grupoi3g.es


Tinc informació d'altres Laptop Ochestra però no volia allargar-me massa. Potser en un altre post en torno a parlar.... He fet aquesta selecció basant-me en les més importants i en les 4 úniques que he trobat del territori espanyol, SENSE CONTAR LA NOSTRA, ÉS CLAR!!!!




SUBSCRIU-TE a NetiClariNet i t'enviaré GRATIS els àudios, la partitura, el midi i un ebook on t'explico com he fet servir el material del Popurri de Bandes Sonores d'acció a les meves classes.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada